Most-Híd chce, aby D. Čaplovič zamestnal viac príslušníkov menšín

19.02.2013 Bratislava

Bratislava 19. februára (TASR) - Mostu-Híd sa nepozdáva, že na oddelení škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín a vzdelávania rómskej komunity na ministerstve školstva nepracuje žiaden odborník pre národnostné školstvo, ktorý by bol zároveň príslušníkom danej národnostnej menšiny.

"Takisto poradné orgány, ktoré vznikajú na vašom ministerstve, nevyužívajú potenciál, ktorým odborníci z radov učiteľov, pedagógov, vedeckých a metodických pracovníkov z národnostného školstva jednoznačne disponujú," upozorňuje strana v liste adresovanom šéfovi rezortu školstva Dušanovi Čaplovičovi (Smer-SD). Nepáči sa jej ani to, že príslušníci menšín nie sú prizývaní na rôzne ad hoc stretnutia, ktoré sa dotýkajú národnostného školstva. "Napríklad na pracovné stretnutie k Správe o stave používania štátneho jazyka na území SR, ktoré sa konalo z iniciatívy vášho ministerstva 13.2.2013," spresnil v liste predseda strany Béla Bugár. Znepokojuje ho aj to, že kontroly, ktoré sa dotýkajú národnostných škôl, minister presunul do pôsobnosti ministerstva kultúry.

"Nemôžeme akceptovať fakt, že napriek ubezpečovaniu zo strany súčasnej vlády smerom k národnostným menšinám, stále zostávame v polohe, že sa rokuje, rozhoduje o nás, ale bez nás," dodal predseda Mosta-Híd.


UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať stanovisko ministerstva školstva.
 

Vyberte región